LATURETKI HISTORIA

Laturetki historia

Keminmaan laturetki sai alkunsa 90-luvun loppupuolella Liedakkalan ja Viitakosken kyläyhdistysten järjestämästä koko perheen pienestä hiihtotapahtumasta Liedakkalasta Kortenivaan. Tapahtuma lähti liikkeelle Liedakkalan koululta, Kotikummun kautta liikuttiin Mykänmaalle ja sieltä Korkiamaan kautta Kortenivaan Liedakkalan Metsämiesten majalle. Reittiä hiihdettiin muutaman talven ajan ja ensimmäisillä kerroilla osallistujia oli 20–30 henkilöä.

Myöhemmin tapahtuma laajeni, kun reitti Kallilta Mykänmaalle saatiin valmiiksi ja mukaan järjestäjiin tuli myös Keminsuun Kylä ry. Osallistujia oli tällä reitillä aluksi n. 100 hiihtäjää. Kun markkinointia saatiin laajennettua lisää, hiihtäjämäärät kasvoivat siten että seuraavana vuonna oli jo noin 250 osallistujaa, ja siitä muutaman vuoden kuluttua osallistujia oli jo lähes 1000.

Vuonna 2006 mukaan tuli myös Lautamaan Kyläyhdistys, kun yhdysreitti Korkiamaasta Lautamaahan saatiin valmiiksi.

Vuonna 2017 järjestettiin ensimmäisen kerran laturetki välillä Kalli-Karunki, kun yhdysreitti Lautamaan ja Kantojärven välille valmistui. Nyt matkaa kertyy yhteen suuntaan 55 km ja reitti on samalla Meri–Lapin alueen pisin yhtenäinen latureitti. Reitti on koko talven kovassa käytössä ja hiihtäjien suuressa suosiossa. Reitillä hiihtäjiä palvelee viikonloppuisin usea latukahvila mm. Mykänmaassa, Korkiamaassa, Lautamaassa ja lisäksi reitiltä löytyy useita laavuja. Reittien tekemistä on rahoitettu EU-hankkeilla ja kylien talkootyönä useammalla hankkeella.

Isot kiitokset tapahtuman alkutaipaleelle kuuluu myös silloisen Keminmaan kunnan liikuntasihteerille Tuomo Karppiselle. Tuomo antoi kunnan tuen kyläyhdistyksille tapahtumaa ja reitin rakentamista varten. Isot Kiitokset kuuluu myös kaikille vuosien varella latujen kunnossapidosta vastanneille henkilöille.

Call Now Button